Vanliga frågor och svar

Har du frågor om hur Verksamhetskoll fungerar, vad våra lösningar erbjuder, eller hur du kan få ut mesta möjliga av våra tjänster?

Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi får från våra kunder och partners. Vi vill göra det enkelt för dig att förstå hur våra kraftfulla verktyg för budgetering, prognostisering och rapportering kan effektivisera din verksamhet.

Hittar du inte svaret på din fråga? Tveka inte att kontakta oss – vi hjälper gärna till!

Allmänt om Verksamhetskoll

Verksamhetskoll är ett komplett budget- och analysverktyg med visualiserad redovisning. Den molnbaserade Plug & Play-appen är det enda BI-system du behöver för att få full kontroll över företagets ekonomi – oavsett vilket affärssystem ni använder och oavsett vilka enheter ni kopplar upp er från. Med Verksamhetskoll får ni en flexibel, standardiserad BI Business Intelligence-lösning som fungerar på alla plattformar, utan installationer eller specialkopplingar. 

Verksamhetskoll hanterar bland annat:

  • Koncernredovisning
  • Konsolideringar
  • Elimineringar
  • Periodisering
  • Kassaflöde
  • Likviditetsprognos
  • Budget
  • Prognos
  • Successiv Vinstavräkning (SVA)
  • Projektuppföljning
  • Driftnettoberäkning

Vår prismodell är enkel – vi tar betalt per bolag, utan extra avgifter per användare. För att använda plattformen behöver du en Microsoft Power BI Pro-licens, som kostar cirka 100 kronor per månad. Detta gör Verksamhetskoll till en prisvärd lösning för företag av alla storlekar.

Nej, Verksamhetskoll har ingen uppstartskostnad. Support och utbildning ingår i våra tjänster, vilket innebär att du kan komma igång utan dolda kostnader och med trygghet i att vi stöttar dig genom hela processen.

Med vår effektiva onboarding-process kan vi sätta upp dig som kund på under 15 minuter. Detta innebär att du snabbt kan börja använda plattformen och dra nytta av dess funktioner.

Absolut! Verksamhetskoll är utvecklad för att passa företag i många olika branscher, inklusive bygg, fastighet, transport och flygplatsverksamhet, kommun, energi, skola m.m. Plattformens flexibilitet gör den idealisk för företag och organisationer med unika behov och utmaningar.

Verksamhetskoll är en skalbar och anpassningsbar lösning. Om ditt företag växer eller förändras kan plattformen enkelt justeras för att möta dina nya krav, vilket gör den till en långsiktig partner i din affärsutveckling.

Det spelar ingen roll hur många olika ekonomi- eller affärs-system (ERP) som finns inom koncernen. 

Det som särskiljer Verksamhetskoll från andra BI Business Intelligence system på marknaden är den unika, molnbaserade Plug & Play-applikationen som bygger på standardiserade filformat och är helt plattformsoberoende. Verksamhetskoll är baserat på Microsofts Power platform med Power BI. Det är enkelt att komma igång och verksamhetskoll erbjuder ett intuitivt gränssnitt för komplett affärsanalys, budget- & prognos-hantering, visualiserad koncernredovisning och likviditetsprognos i ett och samma verktyg.

Här får du allting samlat i en smidig och prisvärd abonnemangstjänst med en fast månadskostnad. Inga dyra uppstartsavgifter – utbildning och support ingår. En smart investering för varje företag!

Verksamhetskoll använder sig av standardiserade SIE-filer eller integrationer för att skapa en visualiserad redovisning av företagets finansiella rapporter.

Med överskådliga tabeller, vägledande nyckeltal och tydliga diagram med färgade staplar och linjer som illustrerar förändringarna över tid blir det mycket enklare att få en fullständig överblick över organisationens ekonomi. Därmed blir det också lättare att göra kompletta analyser, likviditetsprognos, uppmärksamma avvikelser och förbättringspunkter och fatta välinformerade beslut som leder till mer korrekta prognoser för framtiden. 

Business Intelligence (BI) är ett samlingsbegrepp för teknisk infrastruktur, processer och program som är avsedda för insamling, lagring, sortering, extrahering, kartläggning och analys av verksamhetsgenererade data. BI Business Intelligence system som Verksamhetskoll kan hjälpa företag att bättre förstå sin verksamhet, få värdefulla insikter och ta mer välgrundade beslut. BI verktyg förenklar hantering och bearbetning av stora mängder affärsdata och presenterar resultaten i ett smidigt och lättöverskådligt format. Genom datastödda visualiserade analyser kan organisationer utröna trender, identifiera potentiella förbättringsområden, jämföra sina processer för benchmarking och implementera bästa praxis baserat på dina nyckeltal och KPI. 

Verksamhetskoll finns i två versioner – Standard och Premium 

Verksamhetskoll Standard erbjuder en komplett översikt över organisationens ekonomiska förehavanden. Här får ni alla grundläggande funktioner ni behöver för att utföra kompletta analyser och ta fram tillförlitliga beslutsstöd. Ni kan även exportera diagram och tabeller för vidare presentation i Power Point, PDF eller Excel, skapa bokmärken, prenumerera på rapporter och hålla Teams-möten direkt från utvalda vyer inne i Verksamhetskoll. Standard-paketet gäller för upp till fem användare och 2 GB databasutrymme ingår. 

Verksamhetskoll Premium har samma grundupplägg som Standard, men innefattar även möjligheter att skapa egna budgetar, prognoser och anpassade resultatuppställningar. Därtill finns också en sektion för enklare koncerneliminering, samt användarhantering för administratörer. Via det intuitiva gränssnittet får ni full kontroll över företagets ekonomi. Premium-paketet inkluderar 2 GB databasutrymme och gäller för ett obegränsat antal användare.

Vi här även branchspecifika versioner.

  • Verksamhetskoll Premium Fastighet
  • Verksamhetskoll Premium Flygplats
  • Verksamhetskoll Premium Bygg
  • Verksamhetskoll Premium Transport
  • Verksamhetskoll Premium Redovisningsbyrå/Revisor
  • Verksamhetskoll Premium Kommun

Funktioner och användning

Ja, med Verksamhetskoll får du tillgång till uppdaterade rapporter av ekonomiska data, budget och prognos i samma verktyg. Detta gör det möjligt att snabbt identifiera avvikelser och agera proaktivt.

Verksamhetskoll erbjuder full flexibilitet för att skräddarsy rapporter och nyckeltal baserat på dina specifika krav. Detta säkerställer att du alltid har relevant och anpassad information tillgänglig.

Vi kan även hjälpa dig bygga specialanpassade rapporer efter behov efter din grafiska profil.

Ja, plattformen visualiserar med en knapptryckning: budgetering, prognoshantering och resultatuppföljning m.m. vilket minskar manuellt arbete och förbättrar noggrannheten då alla rapporter byggs på samma underlag och på samma sätt.

Ja, Verksamhetskoll innehåller avancerade verktyg för att skapa detaljerade och noggranna likviditetsprognoser, vilket hjälper dig att optimera kassaflödet.

Genom interaktiva visualiseringar och rapporter kan du enkelt övervaka och analysera kassaflöden, vilket ger dig en tydlig översikt av din finansiella situation.

Ja, du kan hantera och följa upp projekt, projektbudgetar samt utföra successiv vinstavräkning (SVA) och få en enkel översikt på hur dina projekt fortlöper.

Genom snabbare och tydligare projektuppföljning får du bättre insikt i vinsten för varje projekt i god tid.

Ja, plattformen har funktioner för konsolidering och eliminering, vilket underlättar hanteringen av koncernredovisning. Du kan enkelt se dina elimineringar med en knapptryckning och få tydlig översikt på mellanhavanden.

Det spelar ingen roll om du har ett eller flera olika ekonomi- eller affärs-system i koncernen. Allt uppföljningsarbete kan enkelt göras i verksamhetskoll.

Verksamhetskoll är fullt integrerat med Power BI, vilket ger kraftfulla möjligheter för analys och visualisering. Detta gör det enkelt att dra nytta av Microsofts marknadsledande BI Business Intelligence-teknik.

Med hjälp av avancerad analys kan Verksamhetskoll visa vilka affärsområden som är mest lönsamma samt belysa ineffektivitet som kan åtgärdas.

Du kan enkelt få en översikt samt detaljvy på alla dimensioner i bokföringen. Verksamhetskoll hjälper dig se intäkter och kostnader på kostnadsställe, projekt eller resultatenheter. Allt med ett knapptryck.

Med hjälp av Verksamhetskoll kan du göra avancerade analyser av olika budget, prognoser och scenarier. Du kan enkelt gå mellan olika versioner av budget och prognos för att analysera mot utfallet. 

Du kan även enkelt se vilka affärsområden som är mest lönsamma samt hitta avvikelser och fel som kan åtgärdas.

Absolut, Verksamhetskoll är ett komplett BI-verktyg som analyserar och presenterar din data på ett enkelt och effektivt sätt.

Ja, plattformen erbjuder en tydlig översikt av kassaflöden och visar hur dessa påverkar din verksamhets ekonomi.

Genom att samla all viktig data på ett ställe skapar Verksamhetskoll en solid grund för strategisk ekonomisk planering.

Ja, med Verksamhetskoll kan du konsolidera data från flera bolag för att få en tydlig och samlad översikt av din verksamhet.

Det spelar ingen roll om du använder ett samlat eller många olika ekonomi- eller affärs-system i bolaget/koncernen.

All information i Verksamhetskoll inhämtas från standardiserade SIE-filer som enkelt laddas upp i en molnbaserad mapp som är kopplad till BI systemet. Därifrån sker datasynkroniseringarna löpande enligt önskade intervaller, men uppdateringar kan även göras manuellt vid behov.

I Verksamhetskoll förvandlas bokföringsrapporterna till lättöverskådliga tabeller och alla löpande resultat och jämförelser redovisas i visuella grafer, vilket möjliggör smidig analys och vidare bearbetning. Väljer ni Verksamhetskoll Premium kan ni även skapa egna budgetar, prognoser och resultatuppställningar, samt göra koncern-elimineringar  och -konsolideringar samt utföra mer avancerade administrativa åtgärder, såsom att hantera användare och fördela ansvar över specifika kontogrupper. 

Du får total kontroll på hela din resultaträkning. Här är några funktioner du kommer åt med ett klick.

  • Dashboard med standardiserade nyckeltal
  • Skapa egna rapporter och bokmärken
  • Prenumerera på vyer och få dem till din mejl
  • Samarbeta och dela med dig av vyer via MS Teams
  • Fritextsöka på verifikationer/transaktioner
  • Löpande jämförelser av resultat och budget/prognos
  • Rullande genomsnitt 3/6/12 månader
  • Automatiska prognoser baserat på ackumulerat utfall och senaste budget/prognos
  • Kontouppställning av resultat och jämfört med Budget och prognos
  • Kostnadsanalys och rullande 3/6/12 (förhållande till omsättning)
  • Justera grovlek/djup på kontouppställningen, ända ner till enskilda transaktioner
  • Exportera direkt till Powerpoint, pdf eller Excel
  • Anpassade resultatuppställningar som man enkelt kan styra och justera själv, direkt i Verksamhetskoll(Premium)
  • Konsolidera resultat från flera bolag(Premium)

Du har lika stor möjlighet att göra urval och analysera som när du arbetar med resultaträkningen. Du får alltså full kontroll på din balansräkning. Här är några av funktionerna:

  • Balansräkning
  • Skapa egna rapporter och bokmärken
  • Prenumerera på vyer och få dem till din mejl
  • Samarbeta och dela med dig av vyer via MS Teams
  • Fritextsöka på verifikationer/transaktioner
  • Kassaflöden
  • Lageromsättning baserad på balansräkningen
  • Exportera direkt till Powerpoint, pdf eller Excel
  • Anpassad balansuppställning som man enkelt kan styra och justera själv, direkt i Verksamhetskoll(Premium)
  • Konsoliderad balansräkning från flera bolag(Premium)

Du kan dessutom bygga en eller flera egna uppställningar genom vårt enkla verktyg. 

Nu finns det ingen anledning att hoppa över budgetarbetet. I Verksamhetskoll är det så enkelt att du får massor av tid över till att fokusera på kärnverksamheten istället. Här är några funktioner som underlättar ditt arbete:

  • Skapa enkelt en ny budget från ett tidigare år, prognos eller budget.
  • Mata in och justera siffror direkt i Verksamhetskoll
  • Justera och exportera budget till Excel.
  • Analysera direkt efter färdig budget direkt i Verksamhetskoll.
  • Enkelt och snabbt att lägga till ett befintligt utfall i en budget.
  • Lägga till och ta bort konton.
  • Selektera och göra budget på utvalda kontorubriker eller kontogrupper.
  • Verksamhetskoll håller koll på justerade fält vem som ändrat och tidigare värden ända upp till 5 nivåer.
  • Behörighetshantering.
  • Konsolidera budgetar från flera bolag, kostnadsställen och projekt
  • Analysera budget och lägga till kommentarer.
  • Automatiska prognoser baserat på ackumulerat utfall och senaste versioner av budget/prognos
  • Månadsfördela inmatade summor automatiskt efter tidigare års månadsnycklar eller enligt helt nya
  • Procentuella justeringar

Att skapa en prognos i Verksamhetskoll är så enkelt att det nästan är magiskt. Du kan skapa hur många du vill och även ta med ett befintligt utfall för att få en noggrannare prognos. Här är några av funktionerna som du kan använda:

  • Skapa ny prognos från ett tidigare år, prognos eller budget.
  • Justera och exportera prognos till Excel.
  • Analysera direkt efter färdig prognos direkt i Verksamhetskoll.
  • Enkelt skapa prognos och lägga till befintligt utfall.
  • Lägga till och ta bort konton.
  • Selektera och göra prognos på utvalda kontorubriker eller kontogrupper.
  • Håller koll på justerade fält vem som ändrat och tidigare värden.
  • Behörighetshantering.
  • Konsolidera prognos vid koncern.
  • Analysera prognos och lägga till kommentarer.

Det finns flera sätt att justera din budget eller prognos. Här är några sätt som förenklar och snabbar upp ditt budgetarbete.

  • Koncern budget och prognos: Verksamhetskoll integrerar enkelt mot ett eller flera affärssystem inom en koncern, du kan bygga budgeten direkt i verksamhetskoll för alla olika konton inom koncernen eller de individuella bolagen.
  • För att öka/minska underlag procentuellt: Välj med en knapptryckning ut alla eller ett antal månader och vilka konton som skall justeras. Ändra enkelt dessa med att trycka på knappen för att öka eller minska dessa procentuellt och skriv in justeringen.
  • Rak fördelningsnyckel: Du har en summa som du vill fördela på ett konto över en eller flera månader. Det gör man enkelt via justeringsknappen till höger om ett konto. Välj de månader och skriv in summan som fördelas automatisk över de månader du valt. Du kan välja att nollställa eller addera det till de tidigare siffrorna som redan ligger där.
  • Automatisk fördelningsnyckel:  Du kan lägga till summa på budgeten eller prognosen på ett konto där du vill fördela över en eller flera månader. Denna funktion räknar automatiskt ut på befintligt underlag och ger dig en fördelningsnyckel att fördela på. Enkelt och smidigt om du behöver justera ex.vis en intäkt men vill behålla en aktuell fördelning hur det sett ut tidigare. Denna går självklart att påverka enligt önskemål om du har fått andra förutsättningar men vill göra en justering av någon eller några månader.

Ja det kan du göra på många sätt. Du kan skapa hur många prognoser och budgetar du önskar och justera dessa. BI business intelligence systemet visar som standard alltid den senaste budgeten eller prognosen men du kan enkelt skifta till en annan som förenklar ditt arbete om du vill jämföra. Här är några funktioner:

  • Du kan enkelt skapa ett underlag från en tidigare budget eller prognos med en knapptryckning. 
  • Vill du gruppera ett antal konton för din budget eller prognos så är det enkelt att göra i Verksamhetskoll.
  • Du kan ta fram ett underlag baserat på olika kriterier. Kanske ett utfall från Q1 från ett år och resten från ett annat år. 
  • Det går också att bryta ned arbetet så du kan arbeta bara med del i taget. Du kanske vill fokusera på en intäktsbudget eller bara prognostisera kostnader. Det är bara att välja i dropdownmenyer när du skapar eller arbetar med en budget eller prognos.

Ja det är fullt möjligt och verkligen ett smidigt sätt för att se informationen på ett sätt som blir tydligt och enklare beroende för vem som skall ta del av en rapport.  

Vill du ha en eller flera egna resultatuppställingar går det enkelt att skräddarsy dessa själv. Du kan även enkelt lägga till eller ta bort summeringsrader. Skulle det tillkomma nya konton så lägger systemet upp det som ett o-grupperat konto och ger förslag på vart det skall hamna under för kontonamn.  Detta går att använda sig av både när man arbetar med resultat- och balansräkningen, prognos och budget.

Ja det stämmer, taggar ditt affärssystem upp kundreskontra och leverantörsreskontra så kan du även analysera dessa. Det går till exempel att söka, analysera, göra urval på kund, leverantör och även på konto-nivå. När urvalen eller sökningarna är gjorda får man även upp historik upp till 3 år bakåt i tiden. Överskådliga grafer och tabeller hjälper dig i din analys.
Dessa funktioner kommer upp automatiskt om de finns med i din SIE-fil så du kan göra djupare analyser.
Om de inte följer med kan vi alltid hjälpa dig att göra en direktkoppling mot ekonomisystemet så öppnar det upp sen en rad med möjligheter att ta fram anpassade rapporter och urvalsmöjligheter.

Ja, det finns ett antal funktioner i Verksamhetskoll som underlättar hur man kan tillgodose sig eller andra rapporter på ett enkelt sätt. Det finns även grundfunktioner som snabbar upp ditt arbete med hitta rätt rapport. Här är några funktioner som kommer att underlätta ert arbete.

Ekonomisk rapport med en knapptryckning

  • Använd våra färdiga och helt anpassningsbara rapporter med ditt grafiska uttryck.

Möjlighet att bädda in Verksamhetskoll i Sharepoint

  • Ger en bra funktion för att visualisera nyckeltal för det företaget som använder Sharepoint som ex.vis Intranet.

Exportera till Excel, PowerPoint eller PDF

  • Vill du ta ut en rapport för att delge på ett möte, manuellt skicka ett underlag till någon eller kanske analysera vidare i Excel så finns möjligheten direkt i Verkasamhetskoll.

Chatta i Teams

  • Är det något underlag i Verksamhetskoll som du vill diskutera med någon annan så kan du enkelt börja diskutera detta i en teamschat. Den som blir inbjuden kommer även åt samma vy och information som du själv befinner dig i.

Prenumerationer

  • En funktion för att enkelt tillgodose sig själv eller någon annan med löpande rapporter via e-post. Du ställer in önskat intervall och får ut rapporten där en länk följer med för vidare analys.

Bokmärken

  • Har du återkommande behov att gå ned djupare i en rapport och som kanske kräver flertalet urval kan du enkelt göra ett eget bokmärke där du befinner dig. När du nästa gång behöver kommer till en speciell rapport så kommer du dit med en knapptryckning.

Filterpanelen:

  • I vår filterpanel kan du göra urval beroende på vad du vill se i din rapport. Vill du till exempel välja en eller flera dimensioner eller kanske ett eller flera konton över ett speciellt antal år så det är inga problem i verksamhetskoll. Alla urval du gjort följer även med i hela Verksamhetskoll för mycket snabba analyser.

Integrationer​

Verksamhetskoll kan integreras med system som Hogia, Fortnox, Visma, Business Central, Monitor ERP-system samt andra affärsverktyg. Detta säkerställer smidig dataöverföring och effektivitet.
Vi arbetar ständigt för att lägga till fler affärssystem i vår lista över stödda integrationer och förbättra upplevelsen för ert BI Business Intelligence system.

Verksamhetskoll kan dessutom integreras med alla ERP eller Affärssystem med hjälp av SIE-filer.

Verksamhetskoll är baserat på SIE-standarden, vilket är en uppsättning öppna filformat som är framtagna för att underlätta överföring av redovisnings- och bokföringsdata mellan olika program – såväl internt som externt. SIE står helt enkelt för ”Standard Import och Export”. Standardiserade SIE-filer är både leverantörs- och plattformsoberoende, så det spelar ingen roll vilka system ni använder för att skapa dem. Verksamhetskoll är kompatibelt med alla typer av SIE-filer och bygger på Power Platform och Power BI.

I Verksamhetskoll Premium kan vi sätta upp en ”SIE-robot” som läser in företagets SIE-filer automatiskt efter önskat intervall.

Alternativt använder man integration direkt till ekonomisystemet. Då sätts ett schema upp med automatisk inläsning så Verksamhetskoll alltid är uppdaterat.

Inga problem, vi skräddarsyr Verksamhetskoll enligt dina önskemål. Har du behov av kopplingar mot andra system och datakällor?  Det kanske uppstår behov av färdiga styrelserapporter, koll på försäljning, produktion, projektredovisning? Du kanske vill ha med vinstavräkning, inköp, order, lager, koncern konsolidering, eliminering, koncernredovisning?

Har du bara tillgång till informationen så kan vi lösa det åt dig.  Allt för att du ska få en så komplett bild över verksamheten som möjligt. Samtliga inlästa bolag och dimensioner blir valbara i filterpanelen i Verksamhetskoll.

Om du har några funderingar kring vilka övriga funktioner och unika anpassningsmöjligheter som finns tillgängliga i Verksamhetskoll står vår kunniga support alltid till ditt förfogande.

Såklart finns vi här för utbildning när det behövs!

Du behöver bara ett konto hos Verksamhetskoll och tillgång till ditt affärssystem. Vi finns alltid till hands för att hjälpa till om du behöver det.

Genom automatisk synkronisering håller Verksamhetskoll alltid din data uppdaterad, vilket gör beslutsfattandet enklare och mer tillförlitligt.

Ja, du kan koppla kund- och ekonomidata för att få en helhetsbild av din verksamhet. Detta hjälper dig att förbättra kundrelationer och ekonomisk kontroll.

Ja, plattformen erbjuder stöd för integration med koncernsystem för att underlätta konsolidering och effektiv hantering av koncernens data.

Absolut. Du kan enkelt importera historiska data för att skapa en komplett bild av din verksamhets utveckling. Detta möjliggör bättre jämförelser och trendanalyser.

Ja, plattformen stödjer integration med flera datakällor och system, vilket låter dig samla all nödvändig information på ett ställe.

Nej, vi har utformat vår lösning för att göra integrationen så enkel och smidig som möjligt. Vi finns alltid till hands för att hjälpa till om du behöver det.

Nej, integrationen påverkar inte prestandan på ditt befintliga affärssystem. Verksamhetskoll arbetar som ett lager ovanpå för att samla, analysera och presentera din data, utan att påverka ditt system.

Support och utbildning​

Vår support finns alltid tillgänglig för att hjälpa dig. Vi erbjuder snabb och effektiv hjälp med tekniska problem eller frågor om funktionalitet.

Ja, vi erbjuder omfattande utbildning och online-material som hjälper dig att känna dig trygg med plattformen och använda den effektivt. Vi har även inspelade webinar där vi går igenom plattformen.

Självklart. Vi erbjuder löpande rådgivning och stöd för att du ska få ut maximal nytta av Verksamhetskoll. Detta inkluderar hjälp med anpassningar och best practice.

Ja, vi arbetar nära dig för att anpassa funktioner och lösningar efter dina specifika behov och mål.

Säkerhet

Vi använder robusta säkerhetslösningar för att säkerställa att din data är skyddad mot obehörig åtkomst.
Vi använder Microsoft Azure för drift av Verksamhetskoll med det säkerhetsramverk Microsoft byggt upp kring sina tjänster som bas.

Nej, endast behöriga användare har åtkomst till plattformen. Vi implementerar noggranna säkerhetsåtgärder och behörighetsnivåer för att skydda din data.

Ja, Verksamhetskoll är helt kompatibelt med GDPR och andra relevanta dataskyddsregler. Vi prioriterar integritet och säkerhet i alla våra lösningar.

Strategiskt stöd och analys​

Verksamhetskoll samlar och visualiserar data på ett sätt som ger dig tydliga insikter för långsiktig planering och strategiska beslut.

Genom att identifiera ineffektiva processer och analysera kostnader och intäkter hjälper Verksamhetskoll dig att optimera resurser och förbättra marginalerna. 

  • Månad för månad
  • År för år
  • Bolag för bolag
  • Projekt för projekt
  • Kostnadsställe för kostnadsställe

Allt i samma Verktyg!

Absolut. Plattformen hjälper dig att hitta förbättringsområden, som att minska administrationen och använda resurser mer effektivt.

Ja, med tydliga och detaljerade rapporter ger Verksamhetskoll dig ett starkt underlag för att  fatta bättre beslut i budget- och prognos-arbetet.

Kostnad och avkastning​

Ja, Verksamhetskoll är en skalbar och kostnadseffektiv lösning som passar företag av alla storlekar.

Du kan enkelt mäta ROI genom att analysera besparingar i tid och kostnad samt förbättrade affärsresultat, exempelvis ökad lönsamhet och snabbare beslutsfattande.

Du kan dessutom enkelt hitta avvikelser eller löpande kostnader som kan vara svåra att få översikt på. Med  Verksamhetskoll får hela ledningsgruppen bättre insikt i sina kostnader.

 

Självklart. Efter en första demo planerar vi in en uppföljning där vi gemensamt går igenom plattformen med er egen ekonomiska data.

Tack vare snabb implementering kan du märka skillnad redan inom några dagar efter att du börjat använda plattformen.

Verksamhetskoll erbjuder ett löpande abonnemang baserad på antalet bolag som läggs in i plattformen, vilket gör det enkelt att budgetera och planera långsiktigt.

I abonnemanget ingår uppdateringar och förbättringar av verktyget för att bättre möta dagens krav på bra Business Intelligence BI system.

Ja, genom att automatisera många ekonomiska processer kan du minska manuellt arbete avsevärt, vilket frigör tid för strategiskt arbete och analyser.

Störst tidsbesparing ser våra kunder i rapportering som ofta sker manuellt idag. Verksamhetskoll hjälper dig dessutom till snabbare budgetering och prognoser men även i konsolidering av koncerner.

Förutom tids- och kostnadsbesparingar får du förbättrad insyn, effektivitet och strategiska fördelar som stärker din verksamhet.

Genom prognosverktyget kan du ta bättre beslut med olika scenarier i sittande möte istället för att vänta veckor eller månader på underlag.

Nej, plattformen är mycket användarvänlig. Med vår inkluderade utbildning och support kan du snabbt komma igång och dra nytta av alla funktioner.

Verksamhetskoll kombinerar kraftfulla funktioner, användarvänlighet och flexibel anpassning, vilket gör det till en lösning som både sparar tid och ökar din lönsamhet. Det är en investering som stärker din verksamhet på kort och lång sikt.

Vanliga ekonomiska termer och vad de betyder (FAQ) ​

En resultaträkning är en ekonomisk rapport som visar ett företags intäkter, kostnader och resultat under en given period, vanligtvis ett kvartal eller ett år. Den ger insikt i företagets lönsamhet och används för att identifiera intäktskällor och kostnadsposter för att fatta informerade ekonomiska beslut.

Balansräkningen ger en ögonblicksbild av företagets ekonomiska ställning genom att visa tillgångar, skulder och eget kapital vid en viss tidpunkt. Den är en viktig del av årsredovisningen och hjälper till att analysera företagets likviditet, solvens och förmåga att finansiera verksamheten.

 

En kassaflödesanalys granskar hur pengar rör sig in och ut ur företaget. Den delas ofta upp i operativa, investerings- och finansieringsaktiviteter. Analysen är avgörande för att bedöma ett företags betalningsförmåga och för att planera framtida likviditetsbehov.

 

Konsolidering är processen att slå samman finansiella rapporter från ett moderbolag och dess dotterbolag till en enda rapport. Detta eliminerar interna transaktioner för att ge en tydlig bild av hela koncernens ekonomiska ställning och resultat.

 

Eliminering innebär att interna transaktioner, som försäljning mellan företag inom samma koncern, tas bort vid konsolidering. Syftet är att undvika dubbelräkning och ge en rättvisande bild av koncernens finansiella ställning i de konsoliderade rapporterna.

 

Projektuppföljning innebär att övervaka kostnader, intäkter och framsteg i ett projekt. Det handlar om att analysera budgetavvikelser och tidsplaner för att säkerställa att projektmål uppnås inom de fastställda ramarna, vilket bidrar till effektiv projektstyrning. Viktiga verktyg och nyckeltal för detta är färdigställandegrad och successiv vinstavräkning.

 

Scenarion används för att simulera olika framtida utfall baserat på förändringar i nyckelparametrar, som försäljning, kostnader eller marknadstrender. De är viktiga för strategisk planering och hjälper företag att förbereda sig för osäkerheter och identifiera risker och möjligheter.

Exempelvis vill ledningsgrupp kanske se tre olika sätt ”scenarion” som året kan gå, ett bra ett dååligt och ett mitt emellan. Det hjälper dem fatta bättre beslut.

Periodisering är en redovisningsmetod som säkerställer att intäkter och kostnader bokförs i rätt period, oavsett när betalningar sker. Den bidrar till en mer korrekt bild av företagets ekonomiska resultat och möjliggör rättvis jämförelse mellan olika perioder.

Successiv vinstavräkning är en redovisningsmetod som används vid långsiktiga projekt, där intäkter och kostnader bokförs löpande baserat på projektets färdigställandegrad. Detta ger en mer rättvisande bild av företagets ekonomiska läge och resultat, särskilt i projekt med långa löptider. Metoden kräver noggrann uppföljning och tydlig dokumentation av framsteg och kostnader.

En likviditetsprognos uppskattar företagets framtida betalningsförmåga genom att analysera förväntade in- och utbetalningar. Prognosen hjälper till att identifiera potentiella likviditetsproblem och underlättar planering för att säkerställa att företaget kan möta sina finansiella åtaganden.

ROI mäter avkastningen på en investering i förhållande till dess kostnad. Formeln är nettovinst dividerat med investeringskostnad. Det är ett viktigt nyckeltal för att bedöma effektiviteten av investeringar och för att jämföra lönsamheten mellan olika projekt eller initiativ.

Nyckeltal är kvoter som används för att analysera olika aspekter av företagets ekonomiska hälsa, som lönsamhet, effektivitet och likviditet. Exempel är soliditet, vinstmarginal och räntabilitet. De ger en snabb överblick över företagets prestation och används vid strategiska beslut.

 

Budgetering innebär att planera och fördela företagets resurser för en kommande period, ofta ett år. Det används för att sätta ekonomiska mål, styra verksamheten och följa upp resultat mot förväntningar. En väl genomtänkt budget är central för god ekonomisk styrning.

 

En prognos är en uppskattning av framtida ekonomiska resultat baserat på historiska data och aktuella trender. Den används för att förutse intäkter, kostnader och resultat och är ett viktigt verktyg för att anpassa strategier och förbättra beslutsfattandet.

 

Soliditet är ett nyckeltal som visar hur stor andel av företagets tillgångar som är finansierade med eget kapital. Det används för att mäta företagets långsiktiga finansiella stabilitet och förmåga att hantera ekonomiska utmaningar utan att ta på sig för mycket skulder.

 

Avskrivning innebär att fördela kostnaden för en tillgång över dess förväntade livslängd. Detta ger en rättvis bild av tillgångens bidrag till företagets resultat över tid och säkerställer att kostnaden bokförs där den hör hemma.

 

Intäktsföring är processen att redovisa intäkter när de tjänas in, inte nödvändigtvis när betalningen sker. Detta är särskilt relevant i företag med långsiktiga avtal eller projekt och bidrar till att ge en rättvisande bild av resultatet.

 

Marginalanalys granskar hur förändringar i intäkter och kostnader påverkar företagets vinst. Den används för att bedöma lönsamheten i olika affärsbeslut, som prissättning eller produktionsvolymer, och stödjer strategiska val.

 

Internprissättning avser prissättning på varor eller tjänster som utbyts mellan olika enheter inom samma företag. Det används för att optimera resursallokering, uppfylla skatteregler och förbättra resultatmätning för enskilda enheter.

 

Kapitalomsättningshastighet mäter hur effektivt ett företag använder sina tillgångar för att generera intäkter. Det beräknas genom att dividera intäkterna med de totala tillgångarna. Ett högre värde indikerar effektivare användning av tillgångar.

Hur gör jag om jag vill veta mer?​

Boka en kostnadsfri demo

Är ni intresserade av att börja använda er av Business Intelligence via Verksamhetskoll men är osäkra på vilken version som passar ert företag bäst? Vi håller gärna i en personlig demo av Verksamhetskoll för att förklara mer ingående hur alla delar fungerar utifrån just era behov och förutsättningar. Introduktionen kan även hållas med era egna data om så önskas efter påskrivet sekretessavtal. Helt kostnadsfritt och utan förpliktelser. Boka in en demo och få koll på er verksamhet redan idag!

Kanske hittar ni även svaren på era frågor här i vår FAQ.

Roger

Boka en kostnadsfri demo idag

Om ni skulle önska så kan vi även hålla demo med era egna data.